Een fysiotherapeut is specialist in beweging; deze is gericht op het menselijk bewegingsapparaat en het bewegen van mensen. Een fysiotherapeut is dus bij uitstek diegene die u kan adviseren en behandelen wanneer er klachten aan het bewegingsstelsel zijn.
Fysiotherapie is onder te verdelen in:
- Bewegingstherapie, ook wel oefentherapie genoemd. Dit is een van de belangrijke pijlers van de fysiotherapie en heeft o.a. tot doel het verbeteren van houding en beweging. Ook het mobiliseren van gewrichten, het versterken van spieren, het verbeteren van de coördinatie wordt door oefentherapie bereikt. Daarnaast ook trainingen ter verbetering van de conditie.
Wanneer wordt oefentherapie toegepast:
– Post-operatief: na een nieuwe knie of heup
– Sportblessures: zweepslag, overbelasting of hielspoor
– Neurologische aandoeningen: hernia, perifeer zenuwletsel
– Na een fractuur of periode van immobilisatie
– Werk gerelateerde nek-, schouder- of rugklachten
– COPD, overgewicht.
- Massagetherapie heeft als doel het ontspannen van spieren en bevordering van de circulatie. Dit wordt toegepast bij ‘’vastzittende’’ spieren
- Elektrotherapie kan worden gebruikt ter pijndemping.
Tenslotte kan een fysiotherapeut een geblesseerd gewricht ter ondersteuning tapen bijvoorbeeld bij enkelbandletsel. Bij irritatie aan de knieschijf kan tapen het trainen prima ondersteunen.
Hoe is de kwaliteit van de fysiotherapie gewaarborgd?
De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet zomaar door iedereen worden gebruikt. Wie de officiële studie fysiotherapie heeft afgerond, en staat ingeschreven in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut. www.bigregister.nl
De registerfysiotherapeut: zekerheid over kwaliteit
Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Daarbij kunt u denken aan gedragsregels, richtlijnen voor behandelingen, een wettelijke klachtenprocedure en wetenschappelijk onderzoek. www.fysiotherapie.nl
Veel voorkomende problemen bij bewegen
Jaarlijks gaan 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Omdat zij problemen hebben met bewegen. Het merendeel van de patiënten wordt door de huisarts naar de fysiotherapeut verwezen, maar de fysiotherapeut is sinds 1 januari 2006 ook rechtstreeks toegankelijk.
De meest voorkomende problemen hebben betrekking op de wervelkolom. Lage rugpijn zonder uitstraling is de meest voorkomende verwijsdiagnose.
De fysiotherapeut kan veel voor u betekenen bij alle soorten bewegingsproblemen. Bewegingsproblemen kunnen te maken hebben met gewrichten. Hierbij moet u niet alleen denken aan de schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel, maar bijvoorbeeld ook aan de gewrichten in uw handen, voeten, nek, bekken, rug en kaak.
Uiteraard kunnen problemen met het bewegen ook te maken hebben met uw spieren. Ook hiervoor bent u bij een fysiotherapeut aan het juiste adres.
Tot slot kunnen problemen bij beweging ook veroorzaakt worden door iets anders dan spieren of gewrichten. Het is niet eenvoudig om hier een opsomming van te maken dus is het goed om te onthouden dat de fysiotherapeut de specialist is in beweging en dat u met ál uw bewegingsproblemen bij de fysiotherapeut terecht kunt.