Toch zwemmen als longpatiënt of met eczeem? Hier een lijst met chloorarme zwembaden!

 

Zwemmen is een heel gezonde bezigheid. De meeste kinderen vinden het ook heerlijk. Maar veel longpatiënten kunnen reageren op de chloorlucht in het zwembad. Het kan een prikkel zijn die tot benauwdheid leidt.

Voor menigeen met eczeem kan zwemmen zorgen voor een verergering van het eczeem. Vooraf insmeren met een vette zalf en na afloop douchen en wederom insmeren met een vette zalf kan verergering voorkomen. Het is niet alleen het chloor die zorgt voor de verergering. Een beetje chloor kan zelfs goed zijn.

Er zijn nieuwe technieken die ervoor zorgen dat het zwembadwater minder chloor bevat, zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). De zwembaden die hiervan gebruik maken bevatten minder chloor dan bij de standaard systemen, maar zijn niet chloor-vrij. Dat is wettelijk ook niet toegestaan. Er is een aantal chloorvrije baden, zoals zoutbaden, natuurbaden of de kuurbaden die gebruik maken van thermaalwater.

Hieronder een lijst met zwembaden en de techniek waarvan ze gebruik maken. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg desgewenst het zwembad alvorens u er gaat zwemmen.

Friesland

Groningen

Drenthe

Overijssel

Gelderland

Utrecht

Flevoland

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Noord-Brabant

Limburg