Fysiotherapie mogelijk weer deels vergoed vanuit basispakket

De laatste tijd is er weer veel te doen omtrent de vergoeding van fysiotherapie. Lees hieronder wat de  voordelen zijn als fysiotherapie weer uit het basispakket vergoed wordt.

Doordat mensen zelf moeten betalen voor fysiotherapie belandt een aantal op de operatietafel, zeggen zorgverzekeraars. Misschien moet het terug in het basispakket, zegt minister Schippers.

Minister Schippers van Volksgezondheid is bereid te onderzoeken of fysiotherapie weer deels terug moet in het basispakket. Ze wil met de fysiotherapeuten en de zorgverzekeraars praten om te bezien wat de beste oplossing is. Maar de verzekerden zullen het op zijn vroegst in 2017 merken.

Schippers reageerde in de Tweede Kamer op een brief van Zorgverzekeraars Nederland, de lobbyclub van de verzekeraars. Daarin klaagde ZN dat het vrijwel schrappen van fysiotherapie uit het basispakket leidt tot ‘steeds groter onbegrip’ bij de verzekerden.

Het is niet alleen niet uit te leggen, het is ‘waarschijnlijk in een aantal gevallen ook duurder’, zegt een woordvoerder van ZN. Patiënten die eigenlijk fysiotherapie zouden moeten hebben om te voorkomen dat ze zieker worden, zien daar vaak van af omdat ze het zelf moeten betalen. Daardoor wordt in een aantal gevallen een operatie nodig, die met goede behandeling had kunnen worden voorkomen.

Daarmee zegt ZN dat het schrappen van fysiotherapie uit het basispakket, in 2012, een kwestie van penny-wise, pound-foolish was. Vorige week kwam een onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht tot de slotsom dat voor mensen met etalagebenen (een kwaal die wordt veroorzaakt door bloedvatvernauwing) fysiotherapie veel effectiever en goedkoper is dan opereren. Maar patiënten mijden de fysiotherapeut en komen daardoor uiteindelijk toch in de operatiekamer.

 

Plastische chirurgie

Een klein beetje fysiotherapie zit wel nog in het basispakket: voor chronische kwalen. Maar ook die patiënten moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Voor kinderen tot 18 jaar is fysiotherapie nog steeds in het basispakket.

De fysiotherapeuten zijn erg blij met de interventie van de verzekeraars en Schippers’ toezegging. Woordvoerder Coen Sleddering van de fysiotherapeutenvereniging KNGF: ‘Wij zeggen dit al jaren.’ Hoeveel geld is gemoeid met het verzoek van ZN is moeilijk vast te stellen. ‘De overheidsuitgaven aan fysiotherapie gaan omhoog. Maar we weten niet hoeveel er wordt bespaard op bijvoorbeeld operaties.’

Zorgverzekeraars Nederland mengt zich met zijn brief in de discussie over de samenstelling van het basispakket. ZN zegt dat nooit eerder te hebben gedaan, althans niet openlijk, omdat dat basispakket nu eenmaal een zaak is waar de minister en de Tweede kamer over besluiten. Maar de zorgverzekeraars zien dat de samenstelling van het basispakket steeds minder aansluit bij de medische- en verzekeringspraktijk.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor plastische chirurgie. Daar zijn de regels om voor vergoeding in aanmerking te komen veel te streng geworden, stelt ZN. Ook hier is sprake van ‘onbegrip en frustratie bij verzekerden’. Ook hierover is Schippers bereid te praten.

Volgens ZN wordt het basispakket soms vastgesteld op basis van verouderde kennis. De wetenschap kan vaak al onderbouwen dat bepaalde ogenschijnlijke bezuinigingen juist zullen leiden tot hogere kosten. Daarom wil ZN nauwer betrokken worden bij het de totstandkoming en het beheer van het basispakket.